Valg af produktionsstrategi på kvægbedrifter har betydning for udnyttelsen af ressourcer – eksempelvis foder, gødning, brændstof m.m., ligesom valg af strategi påvirker mælkeproduktionen og sundheden i besætningen.
Formålet med projektet er at bestemme den reelle effekt under praksisforhold af forskellige produktionsstrategier på mælkeproduktion, sundhed og økonomi. Produktionsstrategierne omfatter slætstrategier i kløvergræs, brug af forskellige fodertilsætningsstoffer og fodringsstrategier i goldperioden.
Da produktionsstrategierne har indvirkning på mange led i bedriftens produktion, testes strategierne i en ny udviklingsplatform, der kan give helhedsorienterede svar på komplekse problemstillinger i praksis. Udviklingsplatformen kaldes ”kvægklynger”.
I kvægklyngerne medvirker et stort antal almindelige kvægbedrifter som forsøgsenheder. Det høje antal bedrifter giver resultaterne stor statistisk styrke, og effekten af de forskellige produktionsstrategier kan i dette forsøgsdesign testes ”helt ud i mælketanken”.
Projektet tager systematisk fat på 3 store budgetposter hos danske mælkeproducenter – grovfoderproduktion, goldkofodring og brugen af tilsætningsstoffer i foderet. Der skabes viden på baggrund af praktisk videnskabeligt datamateriale, der kan danne grundlag for valg af den mest bæredygtige strategi med bedst udnyttelse af ressourcerne.
Resultaterne fra projektet vil dermed give et løft til det danske rådgivningssystem ved at danne grundlag for en evidensbaseret rådgivning til alle danske kvægbrugere baseret på udviklingssamarbejde mellem kvægbrugere, rådgivere og Videncentret for Landbrug.